Marco Polo bezit vignet gezonde school

Sinds schooljaar 2014-2015 is Marco Polo gecertificeerd als gezonde school door de samenwerkingspartners (o.a. GGD GHOR en Voedingscentrum)  van het vignet Gezonde School.

 

Het team van Marco Polo besteedt op een structurele wijze aandacht aan gezonde voeding:

  • Alle leerlingen en leerkrachten eten 4 x per week tijdens de ochtendpauze een gezonde snack in de vorm van groente of fruit. Op woensdag mogen de kinderen een gezonde koek eten. Met een gezonde koek bedoelen we een product uit de schijf van vijf. Bijvoorbeeld: een krentenbol, ontbijtkoek of een belegde volkorenboterham. In ieder geval geen cake, koek of chocolade.
    Als drankje tijdens de ochtendpauze adviseren we: water, thee zonder suiker, halfvolle melk, karnemelk of een vruchtensap. Frisdrank en energiedrankjes zijn niet toegestaan.

  • De traktaties van de kinderen ter ere van hun verjaardag zijn gezond en bestaan dus voor het grootste deel uit groente en/of fruit. Kiest een ouder er voor om zijn/haar zoon/dochter te laten trakteren op een niet-gezonde snack (cake, snoep, chips) dan geeft de leerkracht de traktatie mee naar huis. De ouders kunnen dan zelf beslissen of en wanneer hun  kind de traktatie nuttigt.

  • Alle leerlingen krijgen de gelegenheid gedurende de hele dag water te drinken. Zij hebben hiertoe een lekvrije beker of fles in de klas (op hun tafel) staan. De leerkrachten stimuleren dat de leerlingen voldoende water drinken.

  • De kinderen die overblijven eten een gezonde lunch. We hanteren hiervoor de suggesties van het voedingsbureau. Een goede lunch bestaat uit volkorenbrood besmeerd met halvarine, mager beleg, groente en fruit. Als drankje: halfvolle melk of fruitsap.

  • Gedurende het schooljaar worden er schoolbreed lessen gegeven over gezonde voeding. We maken hierbij gebruik van:

  • De lessencylcus “Ik eet het beter”  voor de groepen 6 t/m 8.

  • De ‘smaaklessen” behorende bij de leskist van de GGD voor de groepen 1 t/m 5.

  • Tijdens de kookateliers is er aandacht voor gezonde voeding. We koken zoveel mogelijk met verse groentes en/of fruit uit eigen tuin. De recepten die we samen met de leerlingen maken bevatten geen vis of vlees. Op deze manier laten we leerlingen ervaren dat vegetarisch eten ook heel lekker kan zijn. Daarnaast wordt deze keuze mede bepaald door het feit dat onze leerlingen van multi-culturele afkomst zijn.

 

Ouders die meer willen lezen over gezonde en verantwoorde voeding, kunnen daarvoor terecht op www.voedingscentrum.nl